Építőipari hírek

Ingatlan beruhazasok

január 28, 2011
Kategóriák: Építőipari hírek 

Egy ingatlan beruházás olyan befektetőknek ad megbízható és kiváló megoldást, akik az átlagosnál magasabb (extra) profitot várnak el a befektetett pénzükért, a projektbe „behozott” telkükért, ugyanakkor mindezt nagyobb biztonsággal szeretnék elérni, mint a tőzsdén. Az  Ingatlan beruházásokkal foglalkozo cégek,  sokszor azon belül, főként a lakóingatlanok fejlesztésével (társasházak építése). Az ingatlanfejlesztésnek ezen a területén látható az a lehetőség, amely leginkább szolgálja a befektetők elvárását, a magasabb elvárható profit érdekében, amely kedvezőbb – rövidtávon is – és extra bevételt produkálhat. Gyakorlatilag a teljes beruházást a frekventált helyen lévő telek kiválasztásától (vagy, ha Ön telkét adja a beruházáshoz, akkor ez adott), a lakások értékesítéséig elvégzik, így minden terhet levesznek az Ön válláról. A beruházás folyamatát Ön folyamatosan végigkísérheti, bármely folyamatba beletekinthet, azt ellenőrizheti, kontrollálhatja. Így a biztonság érzete is nagyobb lehet, ha látja milyen módon halad előre a befektetett tőke „munkája”.

Önálló tárcára számítanak az építőiparban

január 22, 2011
Kategóriák: Építőipari hírek 

(2004.08.27)

Bár az előző hetekben hallani lehetett arról, hogy minisztériumi szintre emelik az építésügy irányítását, ám ez a miniszterelnök-csere miatt veszélybe került. Bár az előző hetekben hallani lehetett arról, hogy minisztériumi szintre emelik az építésügy irányítását, ám ez a miniszterelnök-csere miatt veszélybe került – vélik lapunknak nyilatkozó ágazati szakemberek.

Pedig évek óta szó van a tárca létrehozásáról, sőt a választási kampányban ez el is hangzott. Ennek ellenére eddig csupán az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalt állították fel. Sokak szerint azonban a hivatalnak nincs megfelelő hatásköre, s az sem szerencsés, hogy vezetője nem miniszteri beosztásban van.

Szakemberek szerint az építésügy funkciói és felelősségi viszonyai a kormányzati szférában széttagoltak, ami inkább konkurenciát, párhuzamos kapacitásokat s gazdaságtalan, gyengébb hatékonyságú munkát eredményez, mint az egységes irányítás és felügyelet. Az ágazatot másfél évtizede több tárca felügyeli, aminek következtében az építés területén a piacgazdaságra való áttérést követő szabályozás az EU-tagországokban kialakult helyzethez képest jelentősen elmaradt. Így a megszületett döntések gyakran csupán látszatintézkedések. Ezért – mások mellett – az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége továbbra is elengedhetetlennek tartja egy önálló minisztérium létrehozását.

Az ágazat komoly gondokkal küzd: mélyre süllyedt az építési fegyelem, emelkedett az engedély nélküli vagy szabálytalan építkezések száma, s nem javult a munkavédelem.

Az Építési és Építésügyi Szakmai Testületbe tömörült szakmai és civil szervezetek továbbra is szükségesnek tartják az építés, az építésügy helyzetének újbóli áttekintését és javaslatok megfogalmazását. Az építőipar annak ellenére mostohagyermek, hogy a magyar nemzetgazdaság negyedik legnagyobb ágazata. A bruttó hazai termék 7,4 százalékát állítja elő, és a munkavállalók 7,7 százalékát foglalkoztatja. A gazdaság jelzőrendszere húzóhatást vált ki mind a termelés, mind az innováció területeire.

forrás: Csákó Attila (mno.hu)

Százmilliárdos adóhiány akad fenn az ellenőrzéseken

január 22, 2011
Kategóriák: Építőipari hírek 

(2005.03.08)

Az APEH az idén is különösen odafigyel építőiparra és az evázókra

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a közelmúltban közzétette idei ellenőrzési tervét, amely kevés átfedést mutat az egy évvel korábbi programmal. Lényegében az egyszerűsített vállalkozási adó alá tartozó vállalkozások, illetve a szállítási tevékenységet végzők kerültek be ismét a fokozottan figyelt körbe; nem lehetnek azonban teljesen nyugodtak a kapcsolt vállalkozásokon keresztül a transzferárakkal operálók sem, ők is mindkét évben kiérdemelték a különös figyelmet. Érdemes felkészülnie a revizorok látogatására az idén a megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató szervezeteknek. Ilyen egyébként – a kapcsolódó közteherkedvezményeknek betudhatóan – viszonylag sok működik, ám nagyobb létszámban jóval kevesebb vállalkozás foglalkoztat megváltozott munkaképességűeket.

Számíthatnak az ellenőrzésre továbbá az építőipari vállalkozások, sőt, miután az idén külön programpont a feketefoglalkoztatás visszaszorítása érdekében végzendő ellenőrzés is, az építőipari cégek több csatornán keresztül is az APEH fókuszába kerülhetnek. Ebben az ágazatban foglalkoztatják – a mezőgazdaság mellett – a legtöbb feketemunkást, ami valószínűleg azzal függ össze, hogy e tevékenységet nem irodában, üzlethelyiségben, hanem terepen végzik, ahonnan alkalmasint könnyebb eltűnni az ellenőrök szeme elől.

Szakértők szerint nem kimondva a kínai állampolgárok tulajdonában lévő magyarországi vállalkozások elburjánzására reagált az adóhivatal, amikor felvette az ellenőrzési tervébe a textil- és lábbeli-kereskedelmet. E területen a kínai áruk lényegében kiszorították az egyéb portékákat. Ahogy az építőipar több ponton érintett az idei tervben, úgy az utóbbi tevékenységet végzők is számíthatnak más módon ellenőrökre. Az adóhivatal munkatársai ugyanis a nyugta-számlaadási kötelezettség teljesítését külön vizsgálják, márpedig tapasztalatok szerint a kínai piacokon előfordul, hogy „nincs kéznél” a számlatömb. Tavaly összesen közel 290 ezer ellenőrzést végeztek az ellenőrök, a feltárt, befizetendő adóhiány megközelítette a 100 milliárd forintot – tudtuk meg az adóhivataltól. Értékelésük szerint nem tapasztalható számottevő változás a vállalkozások adózói moráljában, amiben legalább az a jó hír, hogy nem romlott a helyzet. Az APEH az ellenőrzések hatékonyságát célzott kiválasztással, a legkockázatosabb, leginkább adóelkerülési magatartást mutató adózók fokozott ellenőrzésével növeli – derül ki tájékoztatásukból.

forrás: Baka Zoltán (Napi.hu)

Nőtt az építőipari termelés

január 22, 2011
Kategóriák: Építőipari hírek 

(2005.03.21)

Az építőipari termelés januárban 7,9 százalékkal nőtt éves szinten, míg az előző havinál 4,2 százalékkal volt magasabb – közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 8,7 százalékkal emelkedett. Az épületgépészeti szerelés termelése januárban egyharmaddal haladta meg az egy évvel korábbi szinten. Ezzel szemben jelentősen, 40 százalékkal visszaesett a befejező építés termelése. Az év első hónapjában az épületek építésének mennyisége 7, az egyéb építményeké 9,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavaly januárhoz képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3,8 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,7 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 1 százalékkal voltak alacsonyabbak.

forrás: origo.hu

Reszkess építőipar, jön az „elvárható bérhányad” ellenőrzése!

január 22, 2011
Kategóriák: Építőipari hírek 

(2005.04.05)

A gazdaság kifehérítése és jogszerű működésének biztosítása érdekében az építőiparban és a vendéglátásban fokozódó ellenőrzésekre kell számítani – jelentette ki Katona Tamás az adótrövény-módosítási csomaghoz mondott parlamenti expozéjában.

A Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerint ezekben az ágazatokban az ellenőrök vizsgálni fogják az elvárható mértékű bérhányad meglétét. Szintén a legális folalkoztatás bővítése érdekében csökkenti, majd szünteti meg végül a kormány az egyösszegű egészségügyi hozzájárulást, növeli az szja felső kulcsához tartozó jövedelemhatárt, illetve köt bizonyos szociális ellátásokat a munkavégzéshez.

forrás: Sebők Miklós (Napi.hu)