Százmilliárdos adóhiány akad fenn az ellenőrzéseken

január 22, 2011
Kategória: Építőipari hírek 

(2005.03.08)

Az APEH az idén is különösen odafigyel építőiparra és az evázókra

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a közelmúltban közzétette idei ellenőrzési tervét, amely kevés átfedést mutat az egy évvel korábbi programmal. Lényegében az egyszerűsített vállalkozási adó alá tartozó vállalkozások, illetve a szállítási tevékenységet végzők kerültek be ismét a fokozottan figyelt körbe; nem lehetnek azonban teljesen nyugodtak a kapcsolt vállalkozásokon keresztül a transzferárakkal operálók sem, ők is mindkét évben kiérdemelték a különös figyelmet. Érdemes felkészülnie a revizorok látogatására az idén a megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató szervezeteknek. Ilyen egyébként – a kapcsolódó közteherkedvezményeknek betudhatóan – viszonylag sok működik, ám nagyobb létszámban jóval kevesebb vállalkozás foglalkoztat megváltozott munkaképességűeket.

Számíthatnak az ellenőrzésre továbbá az építőipari vállalkozások, sőt, miután az idén külön programpont a feketefoglalkoztatás visszaszorítása érdekében végzendő ellenőrzés is, az építőipari cégek több csatornán keresztül is az APEH fókuszába kerülhetnek. Ebben az ágazatban foglalkoztatják – a mezőgazdaság mellett – a legtöbb feketemunkást, ami valószínűleg azzal függ össze, hogy e tevékenységet nem irodában, üzlethelyiségben, hanem terepen végzik, ahonnan alkalmasint könnyebb eltűnni az ellenőrök szeme elől.

Szakértők szerint nem kimondva a kínai állampolgárok tulajdonában lévő magyarországi vállalkozások elburjánzására reagált az adóhivatal, amikor felvette az ellenőrzési tervébe a textil- és lábbeli-kereskedelmet. E területen a kínai áruk lényegében kiszorították az egyéb portékákat. Ahogy az építőipar több ponton érintett az idei tervben, úgy az utóbbi tevékenységet végzők is számíthatnak más módon ellenőrökre. Az adóhivatal munkatársai ugyanis a nyugta-számlaadási kötelezettség teljesítését külön vizsgálják, márpedig tapasztalatok szerint a kínai piacokon előfordul, hogy „nincs kéznél” a számlatömb. Tavaly összesen közel 290 ezer ellenőrzést végeztek az ellenőrök, a feltárt, befizetendő adóhiány megközelítette a 100 milliárd forintot – tudtuk meg az adóhivataltól. Értékelésük szerint nem tapasztalható számottevő változás a vállalkozások adózói moráljában, amiben legalább az a jó hír, hogy nem romlott a helyzet. Az APEH az ellenőrzések hatékonyságát célzott kiválasztással, a legkockázatosabb, leginkább adóelkerülési magatartást mutató adózók fokozott ellenőrzésével növeli – derül ki tájékoztatásukból.

forrás: Baka Zoltán (Napi.hu)