Önálló tárcára számítanak az építőiparban

január 22, 2011
Kategória: Építőipari hírek 

(2004.08.27)

Bár az előző hetekben hallani lehetett arról, hogy minisztériumi szintre emelik az építésügy irányítását, ám ez a miniszterelnök-csere miatt veszélybe került. Bár az előző hetekben hallani lehetett arról, hogy minisztériumi szintre emelik az építésügy irányítását, ám ez a miniszterelnök-csere miatt veszélybe került – vélik lapunknak nyilatkozó ágazati szakemberek.

Pedig évek óta szó van a tárca létrehozásáról, sőt a választási kampányban ez el is hangzott. Ennek ellenére eddig csupán az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalt állították fel. Sokak szerint azonban a hivatalnak nincs megfelelő hatásköre, s az sem szerencsés, hogy vezetője nem miniszteri beosztásban van.

Szakemberek szerint az építésügy funkciói és felelősségi viszonyai a kormányzati szférában széttagoltak, ami inkább konkurenciát, párhuzamos kapacitásokat s gazdaságtalan, gyengébb hatékonyságú munkát eredményez, mint az egységes irányítás és felügyelet. Az ágazatot másfél évtizede több tárca felügyeli, aminek következtében az építés területén a piacgazdaságra való áttérést követő szabályozás az EU-tagországokban kialakult helyzethez képest jelentősen elmaradt. Így a megszületett döntések gyakran csupán látszatintézkedések. Ezért – mások mellett – az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége továbbra is elengedhetetlennek tartja egy önálló minisztérium létrehozását.

Az ágazat komoly gondokkal küzd: mélyre süllyedt az építési fegyelem, emelkedett az engedély nélküli vagy szabálytalan építkezések száma, s nem javult a munkavédelem.

Az Építési és Építésügyi Szakmai Testületbe tömörült szakmai és civil szervezetek továbbra is szükségesnek tartják az építés, az építésügy helyzetének újbóli áttekintését és javaslatok megfogalmazását. Az építőipar annak ellenére mostohagyermek, hogy a magyar nemzetgazdaság negyedik legnagyobb ágazata. A bruttó hazai termék 7,4 százalékát állítja elő, és a munkavállalók 7,7 százalékát foglalkoztatja. A gazdaság jelzőrendszere húzóhatást vált ki mind a termelés, mind az innováció területeire.

forrás: Csákó Attila (mno.hu)